Conopidă

(brassica oleracea sau botrytis)

Din faptul că numita conopidă poartă aceeaşi denumire ştiinţifică precum varza noastră cea de toate zilele, ar trebui să pricepem ceea ce e de priceput, dragă cetitoriule: anume, că (aproape) nemic nu s-ar putea spune despre varză, care să nu fie valabil şi pentru conopidă, şi viţăvercea...► Asta ca substanţă, ca şi importanţă la manutanţă, ca să zicem aşa, căci pe dinafară cele două surate se deosebesc totuşi destul de mult, păi cum drea', ca cioara ciovică de cioara ghioră sau ca iedul de capră de puiu' de căprioară, cum ar veni, conopida având frunzele mai alungite, oarecum mai argintii, mai groase şi dinţate pe margini şi - şi mai şi - mai având ea o inflorescenţă cărnoasă (căpăţână falsă) de culoarea laptelui cu urme de smântână gălbii şi cu izuri un pic mai sălcii decât frunzele verzii ► Conopida se cultivă atât pe câmp, cât şi-n solarii, conţine vitaminele B şi C şi se pretează excelent la murat în butoaie sau borcane, ca şi surată-sa varză, aceasta fiind preferată de neamurile mai mitocane, alea care cred că nu egzistă pe lumea asta ceva mai bun decât varza fiartă cu cârnaţi (sau carne) ► În ultimul timp produce şi pe la noi furori un soi de conopidă c-un nume de te bagă-n răcori (despre care se vorbeşte în rândurile snobilimii loco, fiind provenită din nord-atlantici spori), broccoli îi zice, f. apreciată de cunoscători, însă scumpă foc pentru sacoşistele mai făr' de noroc ale lu tov.Zâmbok, şi care conopidă ar face minuni în revigorarea organismului, cică, cât toante cucurbitaceele din Asia Mică la un loc, ba chiar şi-n combaterea boalelor secolului, mey fatălică... Aşa o fi, io nu zic ba, dar chiar credeţi dvs că yankeii ar mai băga atâta bănet în găsirea panaceului universal, în ţeara lor supervoinică, dacă broccolida asta, care creşte din pământul lor aproape pe nemică, chiar că ar face minuni, adică...?

Ia uite-i cum se strâng, românaşii... Le e dor de Casă, dragii de ei...
Au plecat olteni la coasa...