Cimbru

(cimbru de câmp, cimbrişor, cimbruşor, sărpunele, schinduf, timian, thymus serpyllum)

Alte naţii au faimoasele aromatice exotice, pe care cucoanele se-nghesuie să le cumpere de la boutique or de la duty-free de prin aerogări, mai ales de sărbători, însă avem şi noi cimbrişorul or timianul, cu miros oarecum de gaz de sondori, dar plăcut de-ţi vine să mori, mai ales când îl asociezi cu-o ciorbă acră, de gâscă sălbatică, de crap auriu sau alţi peştişori or de fix doi cocori, timianul înflorind în iunie-septembrie pe coline şi ponori, prin fâneţe pădureţe, pe câmpuri largi şi poieniţe răzleţe, prin grădinile de zarzavat sau prin livezi, unde mai mult îl amiroşi decât îl vezi... ► Babele de altădată dau ceaiul de cimbrişor (10 g/l) contra colicilor, iar fiertura de rădăcină (la care se adăuga sare arsă de salină, cam cât iei în trei degete) se da copiilor cu mătrice ■ bolnavilor de sifilis li se făceau oblojeli cu fiertură de schinduf amestecat cu frunze de măr dulce şi de gutui (ori sovârf) ■ cu timian se făceau de asemenea băi suferinzilor de scorbut siberian, iar planta întreagă uscată şi pisată se tragea pe nas ca tabacul indian (sprea a opri sângerarea) ►În bucătărie, cimbrişorul dă un gust special preparatelor de grătar, rasolului, tocăturii pentru sarmale, mititeilor şi trandafirilor (cârnaţilor), tocanelor, apei de murături şi mai ales ciorbei de căpăţână de crap, din care ai mânca - cu ardei iute, neapărat - precum un izdap, orice ar bombăni nea Esculap !
Smile La rându-i, celălalt soi de cimbru (cimbrul de grădină, satureja hortensis), este bun pentru condimentarea fripturii de porc la grătar, la cuptor sau la proţap, a ficatului de păsări grase, ciupercilor şi mâncărurilor de leguminoase (fasole, bob, linte, castraveţi, mazăre), făcându-le mai uşor de mistuit pentru burdihanele mai simandicoase ►Fitoterapeuţii moderni (Bojor & Alexan) recomandă cimbrişorul în: Astm bronşic: ■infuzie din 1-2 linguriţe de plantă la o cană de apă, se beau 2 căni pe zi ■ infuzie din 2-3 linguri de plantă la o cană de apă, se iau 2-3 linguri pe zi. ►Bronşită (faza avansată de cocţiune sau cronică): ■infuzie din 1-2 linguriţe plantă la o cană apă, se beau 2 căni zi ■ infuzie din 2-3 linguri plantă la o cană apă, se iau 2-3 linguri zi. ►Cosmetică : ■tenuri grase, seboreice: comprese cu infuzie din o lingură plantă la 100 ml apă. ►Dezinfectant: spălături locale şi comprese cu decoct din 2 linguriţe părţi aeriene plantă la cană ► Hepatită cronică: infuzie din o linguriţă plantă la o cană de apă, 1-2 căni pe zi. ►Inflamaţia intestinului gros (colită): infuzie din 2-3 linguri plantă la o cană apă, se beau 2-3 linguri zi ►Laringită (răguşeală): ■infuzie din 1-2 linguriţe plantă la cană, 2 căni pe zi ■ infuzie din 2-3 linguri plantă la cană, se iau 2-3 linguri pe zi ►Paraziţi intestinali: infuzie din 2 linguriţe la cană, 2 căni pe zi ►Alte aplicaţii fitoterapeutice moderne cu cimbrişor (toată planta) în: anemie, angiocolită, colecistită, nevroză, reumatism, tuse convulsivă, gută, nevroză, plagă, reumatism, stomatită (după indicaţiile specialistului).

Vezi de asemenea:

Ia uite-i cum se strâng, românaşii... Le e dor de Casă, dragii de ei...
Au plecat olteni la coasa...