Anghinare

(cynara scolymus). Anghinara face parte din familia Compozitelor, ca si neamul albăstriţelor, nu dispare de la un an la altul ca o ierbuţă oarecare, ci este perenă şi prolifică precum China nemuritoare, are o tulpină năltăroagă (1,50 m), frunzele verzi-albicioase, adânc crestate, receptacolii florali specifici, de culoare violacee, înveliţi la bază în solzi cărnoşi, ca de cornee ►Anghinarea se cultivă în primul rând ca legumă, din care se consumă mai ales receptacolii florali (antodiile), care se culeg în perioada înfloririi, iar frunzele de anghinare prin iunie-septembrie. Sanda Marin o recomanda în reţete ca : anghinare fierte, anghinare umplute cu carne, anghinare umplute cu orez etcaetera ► La rândul lor, fitoterapeuţii Bojor & Alexan prescriu ceaiurile pe bază de frunze de anghinare în : Aterioscleroza - infuzie din o lingură de frunze la ½ litru apă, jumatate se bea dimineaţa pe stomacul gol, după care se stă în repaus pe partea dreaptă juma' de oră, iar restul se bea cu cca 30 min. înainte de mesele principale, facându-se cure progresive de 20-30 zile, cu pauze de o lună (efect verificat: scade colesterolul sau influenţează metabolismul acestuia la nivelul ficatului). Constipatie - infuzie din o linguriţă de frunze la o cană de apă, se beau 2-3 căni pe zi (în special în constipaţiile cauzate de disfuncţii ale ficatului). Diabet zaharat - infuzie din o linguriţă de frunze la o cană de apă, se beau 2-3 căni pe zi, în cure de 20-30 zile, cu pauze de aceeaşi durată. Diskinezie biliară - infuzie din o lingură de frunze la ½ litru apă, se bea în cursul unei zile, o cană dimineaţa pe nemâncate, după care se stă culcat 30 min pe partea dreaptă, iar a doua cană se bea în două reprize, cu o juma de ora înainte de mesele principale. (tratamentul se face progresiv, pornind de la doze mici şi dureaza 20-30 zile, cu pauză de o lună, după care se reia).
Vezi de asemnea: