Salvie

(jale de grădină, jaleş, salvia officinalis)

Plantă odorată originară din sudul Europei, ba se pare chiar din Africa faraonilor, cunoscută prin grădinile noastre mai mult sub numele de jaleş sau jale şi înflorind în iunie-iulie. ►Tradiţia recomanda să se clătească gura cu fiertură de jale, pentru studeniţă, să se facă scăldători (băi de sălvie) la copiii slăbiţi, iar pe gâlcii de la gât şi în alte locuri să se pună jale pisată şi amestecată cu unt. ►Fitoterapeutica modernă (Bojor & Alexan) prescrie ceaiurile pe bază de salvie ca adjuvant în: ● Arsuri: gargară cu infuzie din 2 linguriţe de frunze la 100 ml apă. ● Afecţiuni vasculare: infuzie din o linguriţă de frunze/100 ml apă, cantitate ce se bea în cursul unei zile. ● Afte: pe lângă tratamentul clasic cu soluţie de bicarbonat se recomandă şi gargară cu infuzie din 2 linguriţe de frunze de salvie la 100 ml apă. ● Cosmetică: 8tenuri grase, seboreice: comprese cu infuzie din o lingură frunze la 100 ml apă. ● Diabet zaharat: infuzie din 1½ linguriţe frunze la o cană apă, se beau 2-3 căni pe zi. ● Disfuncţii ale glandelor sudoripare (antisudorific): infuzie din 2 linguriţe frunze la o cană de apă, se bea în cursul unei zile. ● Diskinezie biliară: infuzie din o linguriţă frunze la o cană de apă, se bea în cursul unei zile (contraindicată pentru mamele care alăptează). ● Dureri la soroc, dismenoree (tratamentul se face cu 7-8 zile înainte de ciclu): infuzie din o linguriţă frunze la o cană apă, 2-3 căni pe zi. ● Gingivită: infuzie din 2 linguriţe frunze la 100 ml apă, se clăteşte infuzia călduţă în gură timp de 5 min, din jumătate în jumătate de oră. ● Igiena locuinţei: fumigaţii cu frunze uscate de salvie puse pe foc (efect antiseptic şi dezodorizant).● Înţepături de insecte: ■se aplică frunze proaspete, zdrobite, pe locul înţepăturii. ■se tamponează cu tinctură din 20 g frunze macerate 10 zile în 100 ml alcool.● Meteorism: infuzie din o linguriţă plantă la cană, 2-3 căni pe zi. ● Tonic capilar: fricţionări cu tinctură din 20 g frunze macerate 10 zile în 100 ml alcool. ►În bucătărie, salvia este călduros recomandată pe post de condiment pentru diverse marinate, preparate de vânat sau de gâscă, de asemenea pentru condimentarea ficatului de pasăre, a ruladelor de carne, mâncărurilor din fasole, mazăre sau tomate (aşadar a mâncărurilor ceva mai grele). Voci autorizate susţin că savoarea unei fripturi împănate adânc cu salvie este deosebită... Credeţi-le pe cuvânt!

Nota bene: articol nefinisat (fara... rezonantze avepesti). S-avem putintica rabdare...

Ia uite-i cum se strâng, românaşii... Le e dor de Casă, dragii de ei...
Au plecat olteni la coasa...