Piper

(piper nigrum)

Binecunoscutul condiment – tot atât de necesar pentru unii ca şi sarea în bucate – nu putea fi originar de altundeva decât din călduroasa şi umeda Indie a mirodeniilor... La noi se cultivă uneori prin serele florăreselor, aşa, de kiki...►În medicina veche pieperul se prescria ca afrodiziac, stimulent, rubefiant. ► În bucătărie, piperul se foloseşte drept condiment pentru aroma sa, care este fugace, din care cauză el nu trebuie măcinat decât în momentul întrebuinţării, atenţie...!; pentru aceasta existau altădată nişte mici rîşniţe de piper, ca nişte butoiaşe cu manivelă, care se foloseau ad-hoc, fiecare comesean putându-şi pipera mâncarea după poftă... În doză moderată pieperul dă gust plăcut unor mâncări şi înteţeşte funcţiile unui stomac cam leneş, însă în doză nemăsurată piperul irită şi inflamează stomacul şi intestinele. ►Gospodinele de la ţară dau piper fiert cu vin şi cu zahăr ca să asude omul când e răcit, iar pentru colici dau să se înghită 9 fire de piper. ●pentru junghi se punea pe locul cu pricina o hârtie stropită cu rachiu, cu zeamă de lămâie şi presărată cu piper.

Nota bene: articol nefinisat (fara... rezonantze avepesti). S-avem putintica rabdare...

Ia uite-i cum se strâng, românaşii... Le e dor de Casă, dragii de ei...
Au plecat olteni la coasa...