Năut

(nohot, ţeaţire, cicer arietinum)

Generaţiile tinere ignoră apelativul iepocal al năutului, – nechezol, ce făcu din modesta plantă o celebritate de altădată, nume preluat de altfel prin mezalianţă de la orz şi ovăz, asociaţii mai cunoscuţi ai năutului, din compoziţia cafelei de iepocă...► Gramineele sus-mentionate sunt hrana de preferinţă a cailor, dar ele se foloseau, totodată, şi ca înlocuitor pentru cafea, alături de năut, pe vremea Odiosului şi Sinistrei, atunci când cafeaua "raţionalizată" şi astfel „îmbunătăţită” fu botezată de ai noştri – puşi pe haz de necaz, ca totdeauna – nechezol... ►A se preciza că zeama de năut chiar că seamănă la vedere şi oarecum la gust cu cafeaua, ca şi zeama de cicoare, pe care nemţii o pun benevol în cafeaua lor cu lapte de dimineaţă, dar nu fiindcă ei ar duce lipsă de cafea, vezi bine... ► Altfel, mica erbacee se cultivă pentru trebuinţele bucătăriei, înflorind în iunie-iulie, iar seminţele ei sunt comestibile, având oarece folos...

Nota bene: articol nefinisat (fara... rezonantze avepesti). S-avem putintica rabdare...

Ia uite-i cum se strâng, românaşii... Le e dor de Casă, dragii de ei...
Au plecat olteni la coasa...