Năsturel

(bobâlnic, brâncuţă, creson, hreniţă, nasturtium officinale)

Această micuţă erbacee înfloreşte în mai-iulie pe lângă pâraie, izvoare şi mlaştini, dar se cultivă mult şi prin grădini, din pricina faptului că se mănâncă în salate. Ea conţine fier, iod, azot, vitamina C. ►Medicina veche o recomanda ca depurativ (curăţitor de sânge), în combaterea scorbutului şi ca stomahic. ●se prescria şi la copiii limfatici, la cei scrofuloşi şi la guşaţi (din cauza conţinutului în iod), la cei ce aveau mâncărime de piele, cu sau fără roşeaţă, la cei ce sufereau de gingii. ► Actualmente, năsturelul serveşte în industria farmaceutica la prepararea unor medicamente.

Nota bene: articol nefinisat (fara... rezonantze avepesti). S-avem putintica rabdare...

Ia uite-i cum se strâng, românaşii... Le e dor de Casă, dragii de ei...
Au plecat olteni la coasa...