Napi

(broazbe, cartofi porceşti, napi cureceşti, brassica napus)

Iată o plantă care nu e nici cartof, nici morcov, nici floarea-soarelui, deşi seamănă pe undeva cu toate astea. Cu cartofii, napii se aseamănă prin tuberculii agăţaţi de rădăcini, unii mai mari, alţii mai mici, exact cum vedem în cuiburile de barabule. De morcovi napii se apropie prin gustul dulceag şi binişor comestibil, în comparaţie cu cartofii, care sunt imposibil de mâncat cruzi. Cu floarea-soarelui, napii seamănă la tulpină, solidă şi înaltă cât prăjina, precum şi la frunze, dar şi la flori, pe care de departe la poţi confunda cu pălăriuţele tinere şi multiple de floarea-soarelui. Ciudată plantă, nu-i aşa ? ►În copilăria multora dintre noi, broazbele erau, după ce se terminau corcoduşele, cireşele, dudele, caisele, prunele, strugurii, merele şi gutuile, singurele surse de dulce, de unde şi vorba mamei: Da’ ce vrei, măi, omule să-ţi mai dau, broazbe ? ►Atenţie însă: dacă te-apuci să cultivi napi în grădină, înseamnă că vrei să-i perpetuezi aci, fiindcă oricum n-ai mai putea scăpa de ei decât dacă ai băga la desţelinare kirovu’ cel cu şenilele şi brăzdariu’ cât malu’... ►Aplicaţii tradiţionale cu napi: ●se da fiertura de napi pentru tuse, iar pe dinafară se făceau cataplazme (oblojeli) cu napi fierţi şi zdrobiţi, pentru potolirea unor dureri reumatice.

Nota bene: articol nefinisat (fara... rezonantze avepesti). S-avem putintica rabdare...

Ia uite-i cum se strâng, românaşii... Le e dor de Casă, dragii de ei...
Au plecat olteni la coasa...