Mărar

(anetham graveolens)

Ai zice că mărarul – care nu lipseşte din nici o grădină de zarzavat – nu foloseşte la cine ştie ce, în afară de a condimenta cu mirosul şi gustu-i atât de specifice, de apetisante, salatele şi mâncărurile diverse, – dar nu e deloc aşa! Mărarul este şi nutritiv, din mărar, de exemplu, oltenecele preparând o mâncare foarte gustoasă şi săţioasă, mai ales dacă e asezonată cu câteva boabe de mazăre şi cu ceva bucăţele de carne grasă, iar Sanda Marin recomandă călduros sosul de mărar cu ou şi sosul de mărar cu smântână... Dacă vreţi să vă convingeţi cât de nutritiv e în realitate mărarul, faceţi următoarea experienţă: învăţaţi puişorii voştri de găină să mănânce mărar verde şi veţi vedea că pe urmă ei vor prefera mărarul oricăror altor verdeţuri cu care îi veţi ispiti, fie ele lucerne, lăptuci, graşiţe ş.a. ►În vechime, babele prescriau ceai de mărar amestecat cu sulfină la guturai cu tuse, iar sămânţa pisată o dădeau la copiii cu limbrici.

Nota bene: articol nefinisat (fara... rezonantze avepesti). S-avem putintica rabdare...

Ia uite-i cum se strâng, românaşii... Le e dor de Casă, dragii de ei...
Au plecat olteni la coasa...