Lăptuci

(lăptucă, marule, salată verde, lactuca sativa)

Nu există probabil grădină unde să nu se cultive salata verde, aceasta fiind una dintre cele mai căutate legume primăvara devreme, lăptucile fiind râvnite, după cum se ştie, şi de împăraţii din basme, ce le păzeau ca pe ochii din cap... ►Lăptucile se consumă direct, sub formă de salată, simplă sau cu mărar, cu ridichii de lună, ceapă verde, oţet, ulei, zahăr sau cu multe alte ingredinte, după gust şi după obicei, în stare crudă sau opărite. Aceasta este salata prin excelenţă, uşor de mistuit, răcoritoare şi vitaminizantă. ►Medicina veche recomanda spălături matinale pe faţă cu lichidul scurs din frunzele de lăptuci fierte în apă, care înmoaie şi frăgezeşte pielea, inclusiv în unele boli epidermice ●apa de lăptuci, care se prepară pisând tulpina într-un mojar cu apă distilată la un foc dulce, se utilizează într-un mare număr de poţiuni (băuturi) calmante. ►Fitoterapeutica modernă recomandă salata verde în: ●Cosmetică : ■tenuri uscate: compresă cu decoct dintr-o căpăţână de salată la ½ litru de apă.

Nota bene: articol nefinisat (fara... rezonantze avepesti). S-avem putintica rabdare...

Ia uite-i cum se strâng, românaşii... Le e dor de Casă, dragii de ei...
Au plecat olteni la coasa...