Lămâi

(alămâi, citrus limonum)

Creşte „la mama lui” în Orient (India, Ceylon) şi în ţările din bazinul Mediteranei, iar la noi se cultivă prin unele case sau prin sere, mai mult ca plantă ornamentală şi odorantă, scoţând în mai-iunie nişte flori splendide şi frumos mirositoare. Cu toate că alămâile sunt „acre ca lămâia”, chiar aşa, ele sunt frecvent folosite în bucătărie, în industria farmaceutică, dar şi în cea a parfumurilor, esenţa de lămâie intrând în compoziţia unor pomade diverse şi a vestitei ape de Colonia. Mâncătorii de stridii, care, după unii, constituie „clubul” cel mai select de gurmanzi, n-ar putea să-şi exercite pretenţiosu’ tabiet fără sucul de lămâie, ca şi mâncătorii de peşte, de altfel, mai ales cei ce se delectează cu peşte din soiul sturionului, al şalăului etc. Cu zeama de lămâie se mai prepară binecunoscutul sirop, delicioasa îngheţată de lămâie şi mai ales celebra limonadă citrică. ► În medicina veche lămâia se întrebuinţa pentru acţiunea sa antispastică, astringentă, răcoritoare, zeama de lămâie fiind prescrisă contra scorbutului (datorită bogatului conţinut în vitamina C) şi la pansamentul rănilor urâte, puturoase, sau pentru a atinge gâlcii şi gâtul în cazurile de anghină (amigdalită). ►Femeile de la ţară dau zeama de coajă de lămâie fiartă să se bea la durere de stomac. pentru gălbinare se tăiau feliuţe de lămâie, se presărau cu sineală şi se luau una în ziua întâi pe nemâncate, două în ziua a 2-a, trei în ziua a 3-a, până la 9 în ziua a 9-a, apoi se scadea cu câte una în fiecare zi, până se ajungea din nou la una. pentru coşuri se ştergea pe obraz cu o cârpă muiată în zeamă de lămâie. pentru limbrici se bea zeamă de lămâie amestecată cu untdelemn (ulei de măsline). ►Indicaţii fitoterapeutice moderne în: Igiena capilară: suc de lămâie adăugat în apa de limpezire (dă elasticitate şi strălucire părului).

Nota bene: articol nefinisat (fara... rezonantze avepesti). S-avem putintica rabdare...

Ia uite-i cum se strâng, românaşii... Le e dor de Casă, dragii de ei...
Au plecat olteni la coasa...