Linte

(lens esculenta)

Originară din zona mediteraniană, lintea face parte din neamul feculentelor, alături de fasole, bob, mazăre, cartof etc. Este mai bogată în fier chiar şi decât carnea, însă are cusurul că se mistuie greu, ca toate suratele sale feculente. Curăţită de coji şi sdrobită, apoi gătită, deci făcută iahnie, se digeră mai uşor. ►Jaques le Goff, cunoscutul teoretician şi istoric al civilizaţiei europene occidentale, spune că lintea, fasolea, bobul şi mazărea au jucat un rol decisiv la sfârşitul mileniului I e.n., când au început să fie cultivate în Europa occidentală şi unde, prin aportul lor proteinic extraordinar, au putut furniza poporului de rând (care nu consuma proteine decât o dată pe an, la tăierea porcului de Crăciun) energii noi, ce i-au permis să-şi folosească forţa de muncă în mod intensiv, defrişând păduri şi extinzând localităţile existente, ori creând altele, mărind rata natalităţii (factorul demografic), ridicând construcţii şi realizând întreprinderi a căror execuţie cerea un consum de energie fizică mult mai mare ca în trecut...

Nota bene: articol nefinisat (fara... rezonantze avepesti). S-avem putintica rabdare...

Ia uite-i cum se strâng, românaşii... Le e dor de Casă, dragii de ei...
Au plecat olteni la coasa...