Frasin

(frasân, frapsin, fraxinus excelsior)

Din acest arbore impunător, ale cărui păstăi lungi şi subţiri atârnă toamna de vârfuri sub formă de mănunchiuri dese, medicina veche întrebuinţa frunzele şi scoarţa ramurilor, care au proprietăţi amare, laxative şi diuretice, drept care se recomandau în gută, în reaumatism şi în unele boli de piele, dându-se sub formă de ceai, 15-30g/l, ca purgativ (curăţitor de maţe) sau ca infuzie de scorţă 10-15g/l (contra frigurilor). ►Aplicaţii fitoterapeutice moderne în:Constipaţie: infuzie din 1-2 linguri de frunze la o cană de apă, se beau 2-3 căni pe zi.Gută: infuzie din 1-2 linguri frunze la o cană de apă, 2-3 căni pe zi, timp de 3 săptămâni. ●Reumatism: infuzie din 1-2 linguri de frunze la o cană de apă, se beau 2-3 căni pe zi. ●Stimularea diurezei : infuzie din 1-2 linguri de frunze la o cană de apă, se beau 2-3 căni pe zi. ►Alte indicaţii (frunze) în: ●angiocolită, colecistită, diskinezie biliară, dismenoree, gripă, hepatită cronică, metroragie, răceală, ulcer gastrodoudenal, acnee, arsură, eczemă, leucoree, plagă.

Nota bene: articol nefinisat (fara... rezonantze avepesti). S-avem putintica rabdare...

Ia uite-i cum se strâng, românaşii... Le e dor de Casă, dragii de ei...
Au plecat olteni la coasa...