Fragi

(fragi de pădure, fragi iepureşti, fragă, pomiţă, fragaria vesca)

Fragii înfloresc în mai-iunie pe coline şi prin poieni. Aceste pomiţe au un miros fin, ademenitor, şi un gust plăcut, însă cam acriu, de aceea cel mai bine se mănâncă cu zahăr sau cu vin îndulcit. Fragii sunt o mâncare bine vitaminizată, însă destul de greu de mistuit, ca toate fructele cu acrime, şi de aceea cei cu stomacurile sensibile, slabe sau bolnave e mai bine să se ferească de ele, ori să le guste numai de poftă. Se ştie că unii, îndată ce mănâncă fragi sau căpşuni, fac alergie sau urticarie, brobonindu-se pe faţă şi pe piepţi, de zici că cine ştie ce intoxicaţie i-a lovit. ►Medicina veche recomanda ceaiurile pe bază de fragi în gută şi în piatră la beşica udului, iar decoctul de 20-30 g/l de rizom de frag îl recomanda ca astringent (strânge burta, ca taninul), diuretic şi tonic. ►Babele dau ceaiul de fragi uscaţi când se oprea udul, ceaiul de frunze când cineva avea mistuire anevoioasă (dispepsie), iar decoctul sau fiertura de rădăcini contra tusei. ●frunze de fragi şi de căpşuni pisate şi amestecate cu sare se puneau la măseaua dureroasă, care deîndată alina... ►Indicaţii terapeutice moderne (frunzele) în: ●avitaminoză, calculoză renală, cistită, diaree, enterită, metroragie, diabet, gută, stomatită, după sfatul medicului.

Nota bene: articol nefinisat (fara... rezonantze avepesti). S-avem putintica rabdare...


Ia uite-i cum se strâng, românaşii... Le e dor de Casă, dragii de ei...
Au plecat olteni la coasa...