Varză

(curechi, brassica oleracea)

Varza – una dintre cele mai întrebuinţate legume la români, alături de ceapă, de cartofi şi de fasole – este ultimul zarzavat ce se culege din grădină, practic când dă zăpada, fiind un fel de finis coronat opera al muncii de peste vară a gospodarului. ►Există însă şi un soi de varză timpurie, ce se sădeşte cam pe la începutul lui aprilie (folosindu-se răsadul obţinut peste iarnă în microsere) şi se recoltează la începutul lui iunie, când încep să iasă pe piaţă şi primele roşii ale oltenilor solaragii, precum şi lubeniţele de la turci. ► Varza este foarte bogată în vitamine (A, B,C), conţinând şi aproape toate elementele minerale uzuale, pretându-se a fi gătită în fel şi chip. La restaurantele cu ştaif poţi comanda, de exemplu, varză de Bruxelles cu brânză, varză de Bruxelles cu unt, varză de Bruxelles cu gratin, varză nemţească umplută, raţă pe varză etc., pe când rumânii obişnuiţi se delectează cu: varză acră sau dulce călită, varză acră sau dulce cu carne (de porc sau de vită), varză acră cu costiţă afumată, ghionel (un amestec de zeamă de varză acră, proaspăt scoasă din butoi, ceapă tăiată mărunt şi boia de ardei), salată de varză albă dulce, salată de varză roşie dulce, murături (în care varza este elementul principal) etc. ►Varza este legumă de bază în hrana ţăranului român. Vara şi toamna se mănâncă varză dulce, fiartă, (cu carne sau nu), iarna se mănâncă varză murată, care se găteşte sub mai multe forme: sarmale de dulce sau de post (deci cu carne sau numai cu orez) sau mărunţită şi gătită (fiartă sau călită la cuptor) cu carne de vită sau de porc. Zeama de varză, numită în unele zone şi moare, este plăcută la gust şi refrişantă, iar cu cât e mai sărată cu atât este mai purgativă. ►Varza singură nu e prea săţioasă, însă gătită cu grăsime sau cu carne – aşa după cum s-a arătat mai înainte – este o mâncare hrănitoare. Din păcate, varza se mistuie cam greu, cei cu stomac sau ficat bolnav ori anemic fiind mai bine să nu prea mănânce varză, mai ales varză acră şi gătită. ►Fitoterapeutica modernă recomandă varza în: ●Gastrite hiperacide sau ulcere: se rade o varză albă, se pune puţină sare, se lasă aşa o juma de oră, apoi se stoarce obţinându-se cca 1 pahar de suc, cantitate care se bea zilnic timp de o lună, între mese.

Nota bene: articol nefinisat (fara... rezonantze avepesti). S-avem putintica rabdare...

Ia uite-i cum se strâng, românaşii... Le e dor de Casă, dragii de ei...
Au plecat olteni la coasa...