Usturoi

(ai, aliu, allium sativum)

Usturoiul, ca şi ceapa, este o legumă tradiţională la români, de la el folosindu-se bulbii (căţeii de usturoi), tulpina falsă şi frunzele (cât sunt verzi), organe ce conţin un principiu volatil şi sulfurat, allisatina (esenţa de usturoi), care este aperitivă, aţâţătoare, excitantă, usturoiul fiind renumit că deschide pofta de mâncare şi uşurează mistuirea, din care pricină se asociază uneori la mâncările ce se dau convalescenţilor, celor cu mistuire grea şi bătrânilor. Nu se va da însă usturoi la copii şi la femeile iuţi, ai căror nervi n-au trebuinţă să fie întărâtaţi ...►Usturoiul a fost cunoscut şi apreciat din cele mai vechi timpuri, fiind component de bază în alimentaţia unor mari popoare: egiptenii, grecii, romanii, evreii etc. Această legumă este foarte bogată în substanţe nutritive – „azotoase” –, cât şi în vitamine, ce se găsesc mai ales în frunzele de usturoi verde (vitamina C îndeosebi). ►Românii noştri consumă mult usturoiul, şi verde, şi uscat, întrebuinţându-l la saramurile de pui, de peşte etc., la prepararea şuncilor, slăninilor, „trandafirilor” şi caltaboşilor, a piftiilor, la ciorbele de fasole, la iahnii de tot felul etc. Usturoiul e atât de iubit şi de respectat la rumâni, încât aceştia i-au dedicat chiar o sărbătoare aparte, festivalul usturoiului, care se ţine pe undeva prin Moldova, dar probabil că şi prin alte părţi. ►Doctorii de altădată recomandau allisatina în tulburările digestive, enterite, diaree, aterioscleroză, erupţii pe piele, în cazurile de tensiune arterială ridicată (pe care usturoiul o face să scadă), în gangrena plămânilor etc. ►Babele de la ţară găsiseră bineînţeles şi dumnealor nenumărate întrebuinţări tămăduitoare ale usturoiului, astfel: ●pe buba neagră (pustulă malignă, dalac) se punea usturoi amestecat cu scârnă de om. ●contra tusei se ungeau tălpile cu usturoi şi se încălzeau pe foc înainte de culcare. ●pentru limbrici se lua de 3 ori pe zi câte o linguriţă de lapte fiert cu usturoi sau se mănânca usturoi crud. ●pentru hemoragie se mănânca usturoi pisat amestecat cu untură. ● pentru durerere de pântece (colici) la copii se găurea un fir de usturoi şi se storcea ţâţa în gura copilului prin această gaură. ●pentru durere de gât şi pecingine se ungea cu usturoi pisat şi amestecat cu praf de puşcă şi cu miere. ●contra holerii se ungea peste tot corpul cu usturoi pisat şi se mănânca pe cât se poate de multe căpăţâni sau se înghiţeau 3 căţei de usturoi şi 3 fire de piper. ●de ciumurluială (aplecate sau indigestie) se freaca tot corpul cu oţet şi usturoi pisat, mai ales pe tâmple, mâini şi picioare. ● unghiile stricate sau bolfele se ungeau seara cu usturoi pisat.● bătăturile şi buzele crăpate se vindecau de asemenea cu usturoi pisat ● lipovenii din Dobrogea dau la copii contra limbricilor 5 căţei de usturoi pisat şi o linguriţă de hrean în o ceaşcă de untdelemn.●se mai purta usturoiul la gât ca amulet contra deochiului, iar contra strigoilor se mânca usturoi în seara de Sf Andrei şi se ungeau cu mujdei de usturoi ferestrele şi uşile. ► Fitoterapeutica modernă recomandă consumul usturoiului în caz de: ● paraziţi intestinali: (oxiuri).

Nota bene: articol nefinisat (fara... rezonantze avepesti). S-avem putintica rabdare...

Ia uite-i cum se strâng, românaşii... Le e dor de Casă, dragii de ei...
Au plecat olteni la coasa...