Soia

(glycine hipida)

Soia face parte din familia leguminoaselor, alături de fasole, mazăre, bob, lucernă, trifoi, salcâm etc. Spre deosebire de lucernă, care este perenă, soia este o plantă anuală, cu tulpina de forma unui pai ceva mai gros, înaltă cam cât secara, cu fructele de mărimea bobului de mazăre uscată sau de linte, galbene, încapsulate în păstăioarele specifice leguminoaselor. ►Soia este una dintre cele mai valoroase plante de cultură, o plantă miracol, cu adevărat. Boabele sale conţin 34-39% protide, 19-20% substanţe grase şi cantităţi importante de vitamine, deci practic sunt la fel de nutritive ca şi carnea! Aveau dreptate Odiosul şi Sinistra, săracii, dimpreună cu advizatorii programului lor ştiinţific de hrănire a masselor, – universala soia ar fi putut înlocui chiar şi muşchiul în sânge, şi nu doar mult ironizatul şi hulitul, cândva, salam cu soia...! Dacă am fi ştiut ce ne aşteaptă după, adicătelea în zilele noastre, când sacoşistele se bat efectiv pe punguţele ieftine (încă!) de şniţele cu soia, şi când salamurile de pe „piaţa liberă”, care de care mai „sssăsseşti” şi mai „vânătoreşti”, au doar aromă şi gust de carne, conform diferitelor „E”-uri cu care sunt impregnate (în rest fiind otravă curată!), n-am mai fi făcut atâtea mofturi, vai, altădată... ►Boabele de soia sunt folosite nu doar pentru prepararea unor surogate de carne, cum văzurăm şi cum păparăm şi pe la noi, dar şi a altor surogate mai „boiereşti”, cum ar fi: de ciocolată, de brânză, de lapte, de cafea etc., ca să nu mai vorbim acum şi aci de importanţa acestei miraculoase plante în hrana animalelor.

Nota bene: articol nefinisat (fara... rezonantze avepesti). S-avem putintica rabdare...

Ia uite-i cum se strâng, românaşii... Le e dor de Casă, dragii de ei...
Au plecat olteni la coasa...