Scorţişoară

(cinnamomum zeylanicum)

Binecunoscuta scorţişoară, cu culoarea-i şi aroma-i atât de caracteristice, reprezintă coaja unor arbori exotici din familia cinnamomum, care cresc pe undeva prin Asia sudică (Ceylon). ►În Evul Mediu se credea că scorţişoara, ghimbarul, reventul, lemnul de aloe şi alte asemenea mirodenii cad, la adierea vântului, din arborii paradisului terestru, situat – zice-se – la isvoarele Nilului, pe atunci inaccesibile. ► Scorţişoara se foloseşte astăzi ca şi condiment în bucătărie (în special în cofetării), iar în medicină pentru proprietăţile sale excitante (inclusiv afrodiziace, se spune), stimulente, antispasmodice, stomahice şi carminative. ►Se întrebuinţează scoarţa mărunţită sau chiar praful de scorţişoară, cu aroma-i nemaipomenită... ►Femeile de la ţară dau vinul roşu fiert cu scorţişoară şi îndulcit cu miere pentru a produce năduşeală, în răceli, guturaiuri, gripe.

Nota bene: articol nefinisat (fara... rezonantze avepesti). S-avem putintica rabdare...

Ia uite-i cum se strâng, românaşii... Le e dor de Casă, dragii de ei...
Au plecat olteni la coasa...