Revent

(rheum officinale)

Ceea ce sare în ochi la această legumă (la noi nu se cultivă decât prin unele părţi din Transilvania) sunt frunzele mari, cu nervuri proeminente, dar mai ales cu peţiolul (codiţa frunzei) uriaş, gros de 5-6 cm şi lung de 50-60 cm. Peţiolul este de altfel şi partea care se mănâncă din această plantă, fiind foarte apreciat în arta culinară şi îndeosebi de către cofetari, care prepară din el compoturi, marmeladă, peltele etc. Peţiolurile de revent conţin multe substanţe albuminoide, grăsimi vegetale, celuloză şi vitamine, mai ales vitamina C. ►La rândul său, rizomul reventului „bătrân”, de 6-8 ani, (rhizoma rhei) conţine principiul activ oximetilantrachinonă, cu efect purgativ, indicat în tratamentul constipaţiei cronice (se administrează sub formă de pulbere de rădăcină).

Nota bene: articol nefinisat (fara... rezonantze avepesti). S-avem putintica rabdare...

Ia uite-i cum se strâng, românaşii... Le e dor de Casă, dragii de ei...
Au plecat olteni la coasa...