Portocal

(citrus sinensis sau aurantium)

Portocalul este rivalul în faimă exotică al lămâiului, pe care la ora actuală s-ar părea chiar că-l depăşeşte c-un bot de rosinantă, dacă însumăm minutele de reclamă de la TV, în care apare frumoasa culoare orange, simbolul oranjadei şi-al portocalei, la concureţă cu galbenu’ ca lămâia al citronadei...►Arbore veşnic verde originar din Asia, ca şi rivalul lămâi, portocalul se cultivă azi mai mult în regiunea mediteraniană – una din ţările din această zonă împrumutându-i chiar numele: Portugal –, înflorind în mai-iulie. ► Doctorii de altădată prescriau mult frunzele, florile şi fructele de portocal. Florile erau recomandate drept calmante ale sistemului nervos şi se dau sub formă de ceai, 2-3 flori pentru o ceaşcă de cafea. ●din flori se prepara de asemenea apa din flori de portocale, din care se da câte o linguriţă într-o jumătate de pahar cu apă îndulcită, sucul din flori de portocale, care se da în poţiuni, precum şi lichiorul şi bomboanele de flori de portocale. ►Frunzele de portocal au acelaşi efect ca şi florile, însă mai slab. ● din ele se făcea un ceai (3 frunze la ceaşcă), uneori asociate cu muşeţel şi cu tei, pentru calmare. ►Ce să mai spunem despre fructele de portocal, numite portocale sau narmaze, pe care le cunoaşte toată lumea de la mic la mare şi care sunt printre cele mai minunate poame din grădina lui D-zeu...! Deşi la noi nu se cultivă în mod obişnuit portocali, tarabele din pieţele noastre agroalimentare şi din băcănii & buticuri sunt invadate – mai ales în preajma sărbătorilor – de culoarea oranj a portocalelor, fructe pe care mai cu seamă copiii şi bolnavii (chiar într-o stare în care aceştia par a nu mai suporta nimic altceva de-ale gurii) le consumă cu cogâlţuri... ►Portocalele sunt de două feluri: portocale dulci şi portocale amare, acestea din urmă fiind fructele arborelui citrus vulgaris. Cele mai bune portocale dulci (a căror specie mai bună sunt totuşi mandarinele, chiar dacă acestea sunt mai micuţe şi mai puţin zemoase...) veneau altădată din Malta, Portugalia şi din Insulele Baleare, iar astăzi vin, se pare, din Israel. ►Portocalele sunt foarte bogate în vitamine şi în uleiuri eterice, fiind bune pentru bolnavi, pentru convalescenţi, pentru copii şi în general pentru toată lumea, luate la sfârşitul mesei, simple sau cu zahăr, ori făcute oranjadă. ►În Sanda Marin există 23 de reţete culinare pe bază de portocale, dintre care amintim: bavarois de portocale, budincă de portocale, gelee de portocale, îngheţată de portocale cu cremă de ou, îngheţată de portocale cu lapte, marmeladă de portocale cu lămâi, peltea de portocale, raţă cu portocale, sos de portocale, sufle de portocale, tort de portocale...►Portocalele amare au efect tonic; din coaja acestui soi de portocale se prepara altădată un sirop stomahic şi stimulent, care se dădea singur sau într-o poţiune (băutură).

Nota bene: articol nefinisat (fara... rezonantze avepesti). S-avem putintica rabdare...

Ia uite-i cum se strâng, românaşii... Le e dor de Casă, dragii de ei...
Au plecat olteni la coasa...