Ţelină

(celer, sălină, apium graveolens)

Ţelina e o binecunoscută legumă rădăcinoasă, făcând parte din cele 5 rădăcini aperitive, alături de sparanghel, anason dulce (foeniculum vulgare), pătrunjel, ghimpe pădureţ (ruscus aculeatus). Unii numai ce dau de mirosul apetisant, specific, al frunzelor de ţelină şi îi apucă pe loc o foame crâncenă, de-ar mânca şi pietre...►Ţelina creşte în mod spontan prin locurile sărate de pe malul mării (Dobrogea), dar este omniprezentă prin grădinile de zarzavat ale tuturor românilor, cultivându-se ca plantă culinară, înflorind şi fructificând în iulie-septembrie. Rădăcina, frunzele şi fructele (seminţele) de ţelină au proprietăţi aperitive, excitante, diuretice, iar unii susţin că şi afrodiziace, mâncându-se în ciorbe, murături, salate, găteli de tot felul. ►Ceaiul de ţelină se face din 15-20g frunze /l, având aceleaşi proprietăţi aperitive, excitante, diuretice.

Nota bene: articol nefinisat (fara... rezonantze avepesti). S-avem putintica rabdare...

Ia uite-i cum se strâng, românaşii... Le e dor de Casă, dragii de ei...
Au plecat olteni la coasa...